Recepty

Bacalhau à Gomes de Sá

Zapečená treska s natenko nakrájenými brambory, cibulí, olivami a natvrdo uvařenými vejci.

Ingredience pro 4 osoby:

800 g sušené solené tresky
10 lžic olivového oleje Oliveira da Serra
3 velké na proužky nakrájené cibule
2 stroužky nasekaného česneku
800 g brambor
4 natvrdo nakrájená vejce
Pár černých oliv
hrst jemně nasekané čerstvé hladkolisté petržele
čerstvě mletý pepř
hrubozrná sůl Saldomar (stačí málo, treska je již sama o sobě slaná)

Postup přípravy:

Připravíme si bešamel: zahřejeme máslo, rozmícháme v něm mouku a zalijeme mlékem.

Nakrájené brambory předvaříme, odmočené Bacalhau nakrajíme na cca 1 cm velké kousky. Na oleji osmažíme cibuli a česnek, přidáme kousky bacalhau a krátce osmažíme. Přilejeme bešamel a přidáme trochu soli, pepře a oříšku a piri piri.

Máslem vymažeme pekáč, naskládáme jednu vrstvu brambor, na brambory dáme bešamel smíchaný s bacalhau a nahoru dáme druhou vrstvu brambor. Vše zalijeme sladkou smetanou a posypeme sýrem.  Ozdobit můžeme černými olivami.

 

Treska se smetanou (Bacalhau com natas)

Ingredience:

Treska  400 g 
Brambory  500 g 
Cibule  2  
Máslo  50 g 
Hladká mouka  40 g 
Mléko  1,5 dl 
Olivový olej  1/2 dl 
Muškátový oříšek    
Pepř    
Sladká smetana    
Česnek    
Piri piri

Postup přípravy:

Připravíme si bešamel: zahřejeme máslo, rozmícháme v něm mouku a zalijeme mlékem.

Nakrájené brambory předvaříme, odmočené Bacalhau nakrajíme na cca 1 cm velké kousky. Na oleji osmažíme cibuli a česnek, přidáme kousky bacalhau a krátce osmažíme. Přilejeme bešamel a přidáme trochu soli, pepře a oříšku a piri piri.

Máslem vymažeme pekáč, naskládáme jednu vrstvu brambor, na brambory dáme bešamel smíchaný s bacalhau a nahoru dáme druhou vrstvu brambor. Vše zalijeme sladkou smetanou a posypeme sýrem.  Ozdobit můžeme černými olivami.

 

Bacalhau à Zé do Pipo

Ingredience pro 4 osoby:

 400 g tresky bacalhau
 2 cibule
 1 Lt mléka
 4 polévkové lžíce olivového oleje Oliveira da Serra
 1 bobkový list
 sůl
 pepř
 1 miska majonézy
 750 g bramborové kaše
 Černé olivy

Příprava: 

Nakrajíme odmočené Bacalhau na kousky a necháme uvařit na cca 20 min v mléce. Mezitím si nakrájíme cibuli a osmažíme ji na olivovém oleji, přidáme bobkový list, sůl, pepř a trochu mléka z vařícího se bacalhaa. Cibule by měla zůstat pouze zesklovatělá. Uvařené bacalhau vložíme do zapékací mísy. Přelijeme připravenou směsí z cibule a naneseme majonézu. Navrh vložíme bramborovou kaši a ozdobíme olivami. Vše gratinujeme v troubě cca 30 min.

 

Bacalhau Espiritual

Ingredience pro 4 osoby:

600g tresky bacalhau
 60g másla
 2 stroužky česneku
 2 střední cibule
 400g mrkve
 2 krajíce chleba namočených v 2,5 dl teplého mléka
 1 polévková lžíce nastrouhaného sýra
90g másla
 100g mouky
 1 litr mléka
 3 vejce
 Sůl
 pepř
 muškátový oříšek

Příprava:

Zbavte odmočené bacalhau kostí a natrhejte na kousíčky. Lasque o bacalhau depois de demolhado e limpo de peles e espinhas. Osmažte cibuli, česnek a nastrouhanou mrkev. Přidejte bacalhau a chvilku poduste. Ke konci vložte namočený chléb a stáhněte z ohně. Udělejte si bešamel. Do hotového bešamelu přidejte žloutky, sůl, pepř a muškátový oříšek. Polovinu tohoto krému přidejte do směsi s treskou. Do zbývající půlky přidejte vyšlehané bílky. Vložte první směs do zapékací mísy a polijte ji druhou směší z bílků. Posypeme sýrem a na 30 min. Zapečeme.