Fenomén jménem bacalhau

FENOMÉN JMÉNEM BACALHAU  

Portugalským národním jídlem je sušená nasolená treska Bacalhau. Ta se do Portugalska dostala již v 15. století a ještě dnes lidová rčení praví, že tresku je možné připravit na 365 způsobů, tedy že se může konzumovat po celý rok.

Před vynálezem mrazící techniky bylo nasolení a usušení jedinou možností, jak uchovat jídlo dlouho čerstvé. Stala se tak hlavní potravou pro námořníky při jejich dlouhých plavbách přes oceán, začalo se jí dokonce říkat fiel amigo, tedy „věrný přítel“. K popularitě ryby přispěl i fakt, že katolická církev zakazovala v některé dny jíst maso s výjimkou rybího.

Tresky se dnes dováží z Norska nebo Newfoundlandu.

Příprava: Tresku namočte do vody (nejméně na 48 hodin). Je zapotřebí, aby se odplavila část soli. Voda, ve které je treska namočená, se musí měnit několikrát denně. Ryba by měla být v chladnu a kůží dolů (proces odsolení je rychlejší). Tresku je také možné po odmočení zamrazit.

V každé kavárně v Portugalsku můžete ochutnat pastel de bacalhau/bolinho de bacalhau či patanisca de bacalhau. Jedná se o smažené bochánky z tresky bacalhau, brambor a kořeni. V Café Oliveira si je můžete koupit již hotové. Příprava doma je časově náročnější.

Mezi nejzákladnější recepty patří  Bacalhau à Gomes de Sá, Bacalhau com Nata, Bacalhau à Zé do Pipo a Bacalhau Espiritual.